Wat is de beste keuze voor persoonlijke ontwikkeling?
Wat voor jou werkt kan ik niet voorspellen. Daarom deel ik hierbij wat ervaringen vanuit mijn eigen praktijk.
Boeken kopen en zelf aan de slag gaan
Er zijn ontelbaar veel boeken die je kunnen helpen bij je persoonlijke ontwikkeling en ze zijn er voor algemene onderwerpen en specifieke thema’s. Dat maakt het meteen ook lastig om het juiste boek te vinden. In de wetenschap dat iedereen anders leert is het ook moeilijk om te bepalen of het boek dat je buurman, vriend of collega las ook past bij jouw manier van leren.
Het voordeel van deze route is dat het zeer betaalbaar is en je zelf kunt bepalen wat en wanneer je aan de slag gaat. Dat laatste is gelijk ook het nadeel! Mijn ervaring is dat juist de mensen die het allemaal goed snappen (hun uitdagingen graag cognitief aanpakken) juist de mensen zijn die met de boeken alleen maar worden gevoed in hun patroon om te denken en niet te doen. Na het lezen van het boek weten ze weliswaar meer over hun thema, maar de stap naar het oplossen blijkt in de praktijk een stuk lastiger. Ze missen bovendien lotgenoten om ervaringen mee te delen en de stok achter de deur.
Intern sparren met een collega of mentor
In een wat grotere organisatie heb je het geluk dat er om je heen vaak veel wijsheid aanwezig is. Het is daarom sowieso heel waardevol om intern een mentor te vinden waarmee je kunt sparren. Je kunt leren uit de ervaring van de ander en ondervangt dat je een stok achter de deur hebt. Het nadeel van deze optie is dat het vaak juist de directe werkomgeving is waar je tegenaan loopt. Het is lastig om vrijuit te spreken. Ook hebben niet alle collega’s een coachopleiding gedaan en vervallen ze daarmee snel in het geven van tips. Tips die voor hun goed werkten maar misschien helemaal niet aansluiten op jouw situatie en jou als mens. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat het geven van tips iemand vaak onzekerder maakt!
Een cursus of opleiding volgen
Tegenwoordig snappen veel organisaties het belang van investeren in hun mensen en is er een potje beschikbaar voor opleidingen. Net als met boeken is er hier ook een extreem groot aanbod en kan het lastig zijn de opleiding te vinden die precies bij jouw uitdagingen past. Het is ook lastig het kaf van het koren te scheiden, maar daar kan de HR afdeling vast bij helpen. Een maal in de cursus heb je in elk geval lotgenoten waarbij je veel herkenning zult vinden. Het is een goede steun om met enkele van je mede cursisten contact te houden na afloop.
Het nadeel van deze ontwikkelmethode is dat je in een vast stramien gaat leren en vaak gaat leren op een wat abstracter niveau. Net als bij de boeken leer je hoe het theoretisch moet en snap je het….totdat je in de praktijk aan de slag moet. Mijn ervaring is dat mensen vervolgens toch uitkomen bij coaching, want de oplossingen gaan verder dan weten hoe je theoretisch iets kan gaan veranderen.
Coaching in persoonlijke ontwikkeling
Veranderen is fantastisch maar vraagt ook om het ongemak van het onbekende opzoeken. Als de persoonlijke ontwikkeling zo makkelijk was had je het allang zelf aangepakt. Als je merkt dat je wat langer tegen ongeveer hetzelfde aanloopt dan is coaching vaak een hele krachtige methode. Een goede coach zal je theoretische kennis mee geven en oefeningen. Die kan dat doen op maat, helemaal afgestemd op jouw processen, gedachtes, context, belemmeringen en wensen. In de coachruimte kun je vrijuit spreken en is niks te raar. Je kunt er helemaal jezelf zijn en onderzoeken wat er speelt en vooral waarom.
Ook van coaches zijn er oneindig veel en in allerlei kwaliteitsniveaus. In deze blog post vertel ik waar je op kunt letten bij je keuze.
Mijn ervaring is dat mensen in ongeveer 7 sessies voldoende hebben geleerd om zelfstandig verder te gaan met alles dat aan de rugzak wordt toegevoegd.
Waarom ik geloof in de kracht van coaching
Wij van wc-eend geloven dus in de kracht van coaching. Elke traject zie ik namelijk dat het echt werkt en omdat ik coachees na 3 maanden weer opbel weet ik ook dat het effect blijvend is en doorwerkt na afloop. Wil je weten of jouw vraag past bij coaching? Schiet daarvoor gerust een gratis klikgesprek in.