Teambuilding door inzicht en verbinding

Bij teamontwikkeling zet ik vaak de AEM-Cube als methodiek in, die onder andere op Nijenrode wordt ingezet in leiderschapstrajecten.

Wat ik er mooi vind aan de AEM-Cube tool is dat de omgevingsfactoren ook veel meer in beeld komen. In wat voor context moet dit team resultaten neerzetten. Want in de praktijk gaat het juist om die match! Het is de perfecte assessment voor teambuilding omdat het razendsnel inzicht geeft in elkaars talenten en drijfveren. Het helpt om vervolgens de samenwerking verder te optimaliseren. De AEM-Cube bestaat uit 3 assen:

 • Waarin is het team gehecht? Hoe gaat het team van nature om met complexe situaties? Leren ze over de as van de mens of de kennis? Dit is de A van de attachment as.
 • In welke ontwikkel fase (waar in de S-curve) van de organisatie is dit team op z’n best? Is dat meer in de opstart of in de optimalisatie fase? Dit is de E van de exploratie as.
 • Vanuit welk perspectief bekijkt dit team uitdagingen? Dragen ze graag bij aan doelstellingen vanuit de eigen rollen als specialist of zoomen ze liever  uit vanuit het grotere plaatje? Dit is de M van de Maturity as.
Groeicurve: waar komt iemand tot zijn recht?

Hoe sluiten de kwaliteiten van het team aan op de uitdagingen in de S-curve?

“Energie, inzichten en kader voor team ontwikkeling. Verdieping en inzichten profielen teamgenoten, dit aan de start van dit nieuwe team. Open opstelling van betrokkenen waardoor er naar mijn mening een open sfeer was.”

Wat mag je van deze assessment verwachten?

De AEM-Cube gaat over kwaliteiten en drijfveren, niet over communicatiestijlen. Het verschil met de MBTI test, Insights test of DISC analyse is dat mensen niet zo in een hokje worden gestopt. Dit is wat ik zie gebeuren wanneer we het optimaal inzetten als onderdeel van een kort traject:

 • Meer zicht (ook visueel) op drijfveren en kwaliteiten
 • Respect voor elkaars perspectief
 • Zelfstandiger team omdat het traint op onbesproken gesprek
 • Inzicht in onbedoelde teamdynamiek op een laagdrempelige manier
 • Meer zelfvertrouwen en trots van het team
 • Duidelijkheid over de bijdrage aan de organisatiedoelstellingen
 • Fijnere onderlinge energie bij medewerkers

Optimaal wendbare teams

High performing teams kennen ‘cognitieve diversiteit’. Dat wil zeggen dat de manier waarop ze werken en naar werk kijken optimaal anders is. Welk team of samenstelling past het beste bij de uitdaging van jullie team of de organisatie? Hoe zorg je voor wendbaarheid en groei?

Door te weten mensen optimaal bijdragen haal je meer uit elkaar en wordt de kans op het behalen van doelstellingen waarschijnlijker. De juiste mix van talenten is een kritieke succesfactor voor goed lopende teams. De AEM-Cube assessment die ik gebruik visualiseert posities aan in een kubus. Het is een betrouwbaar model dat internationaal wordt gebruikt binnen veel corporates en voortdurend wordt gevalideerd door London Business School, Ashridge en Purdue University.

Waar draagt dit team optimaal bij aan de organisatie? Heeft iedereen op de optimale rol in het team? Wie loopt er gaten dicht in het team? Hoe kan de teamdynamiek worden verbeterd?

Voorbeeld teambuilding traject

 • 360-graden analyse individueel en team (online vragenlijst) op basis van de AEM-Cube methodiek
 • 3 bijeenkomsten van 4 uur met een doorlooptijd van 4 maanden (zo ontstaat een leerlijn)
 • Na sessie 1 een concreet plan van aanpak
 • Na sessie 2 evaluatie en doorpakken op leerdoelen en pijnpunten
 • Opvolging 3 maanden na de laatste sessie ter borging

Het kan ook individueel of als self assessment worden ingezet.

Teams met diverse profielen werken beter

Wie ben ik als coach?

Ik ben gespecialiseerd in het coachen van mensen en teams die willen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Vaak hebben ze stress, gedoe, vinden ze het lastig om ‘nee’ te zeggen en regie te houden op hun werk of twijfelen of hun rol klopt. Ik vind het mooi om met hen te ‘puzzelen’ en te kijken waar voor hen de manier zit om patronen te doorbreken.

Naast het coachen kies ik er bewust voor om ook zelf in het bedrijfsleven te blijven werken. Zo kan ik naast mijn coachees staan en herken ik de uitdagingen en valkuilen waar ze meet te maken hebben.  Ik ben een vriendelijk, vrolijk mens maar mijn vragen zijn soms raak en oncomfortabel. Mijn kracht is om structuur te bieden en door te prikken zodat jij je optimaal kunt ontwikkelen.

Leer mij hier beter kennen >>

Gecertificeerd NOBCO Practitioner coach

Gecertificeerde coach

StiR Erkende coach
Keurmerk voor kwaliteitscoaches

Kwaliteitscoach in Utrecht