1. Let op de klik met de coach
Er is ondertussen veel onderzoek gedaan naar de belangrijkste succesfactoren voor een coachingstraject. De relatie tussen coach en coachee staat daarbij structureel op nummer 1. Als je je niet veilig voelt bij een coach, zet dan niet door want de resultaten zullen tegen vallen. Met de juiste coach heb je een chemie die zorgt dat je tot de kern komt. Ik heb het zelf ervaren toe ik hulp zocht: bij de een trek je je terug, bij de ander open je als een bloem.
Dwing dus een klikgesprek af waarbij je de ander in elk geval hoort en bij voorkeur ziet. Praat met minimaal twee coaches voor je een besluit neemt. Ga daarna af op je instinct. Neem daarin mee:
- Heeft deze coach ervaring met coaching passend bij mijn vraagstuk?
- Wat voor methode/werkwijze gebruikt de coach?
- Zie je jezelf hier regelmatig langere tijd mee praten?
- Durf je je in dit gesprek al bloot te geven?
- Wil de coach ook persoonlijke vragen te beantwoorden?
- Is de coach aan het woord of jij?
2. Weet wat je wilt bereiken met coaching
De juiste coach gaat je bij het klikgesprek al vragen wat je ongeveer wilt bereiken. Vaak weet je dat zelf ook nog niet precies en dat hoeft ook niet. In het klikgesprek kom ik vaak samen tot een duidelijker beeld van je vraag. Bedenk toch alvast:
- Waarom specifiek een coach en waarom nu?
- Waar wil je aan werken en waar draagt dat aan bij (wat is het hogere doel)?
- Wat heb je al gedaan en geleerd om het zelf op te lossen?
- Hoe veel ben je bereid zelf te doen om je doel te bereiken (tijd/energie/open stellen)?
- Wat verwacht je van een coachingstraject/coach (vanuit eerdere ervaringen)?
3. Ga niet voor de meest comfortabele coach
Kies voor een coach die je niet beoordeelt, maar je wel durft uit te dagen. Iemand die vertrouwd voelt én kritische vragen stelt zodat je nieuwe perspectieven ontdekt aan jezelf of een situatie. Mijn coachees geven aan dat juist de oncomfortabele moment de ingang gaven voor de gewenste verandering. Ga dat dus niet uit de weg, immers koffiedrinken en van je af praten kun je met heel veel mensen. Je komt bij de coach juist om iets te doorbreken.
4. Ga voor de beste kwaliteit
Er is veel geschreven over de wildgroei aan coaches. Het beroep ‘coach’ is nog geen beschermde titel helaas (ja, ik vind dat jammer want het is een vak waar zorgvuldigheid belangrijk is). Hoe scheid je het kaf van het koren?
Een professionele coach zal constant ‘het mes scherp houden’, zoals effectiviteitsgoeroe Stephen Covey schrijft. Coaching is een vak en je vakmanschap moet je dus onderhouden. Wat doet de coach zelf aan opleidingen en cursussen? Wat voor technieken gebruikt die en waar is die voor geaccrediteerd? De juiste coach is beoordeeld door een beroepsorganisatie of opleider en doet constant aan ontwikkeling. Dat is in elk geval een startpunt.
5 Zoek naar de juiste coach op verschillende plekken
Er zijn veel websites waarin je naar een coach kunt zoeken in een bepaalde expertise of bij jou in de buurt. Dat is een prima beginpunt maar realiseer je dat de coaches vaak gewoon betalen om erop te staan. het geeft geen inzicht in de kwaliteit van de coach. Om vervolgens je keuze te maken geef ik je daarom enkele tips om de beste coach te vinden:
- Kijk in het register van een beroepsorganisatie. Ik ben zelf beoordeeld door de Stir (een onafhankelijke stichting die de beroepsregistraties en registers van professioneel begeleiders, zoals coaches, teamcoaches en bedrijfscoaches) en de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches). De NOBCO kent 4 accreditatie niveaus en ik voldoe aan de tweede. Op de website van de NOBCO kun je zoeken naar een coach en alle coaches die op de site staan zijn beoordeeld op een van de vier 4 niveaus. Lees hier welke garanties de niveaus voor jou geven.
- Google de coach en kijk naar expertise, reviews en blogs.
- Zoek de coach op op LinkedIn. Wat voor achtergrond heeft die, wat voor opleidingen staan er, hoe schrijft die over coaching? Dit is bijvoorbeeld de LinkedIn pagina van YA Coaching.
- Bekijk de website van de coach zelf. Hoe lang coacht die al? Check voor referenties van andere mensen!
- Zoek je een coach vanuit je werk? Leg dan bij HR je keuzes voor of vraag hun voor goede coaches. Handig want dan heb je grote kans dat ze meebetalen.
- Vraag rond in je omgeving. Let daarbij op dat je ook de andere tips mee laat wegen…de coach van de ander past misschien niet bij jou.
Gebruik verschillende bronnen. Sommige topcoaches zijn niet geaccrediteerd maar wel zeer goed. Kies voor de optimale mix tussen ervaringsniveau, expertise en klik.
Dankwoord
Voor deze blog werd ik geïnspireerd door topcoach Esther Perel. Haar blog over het kiezen van een therapeut lees je hier: Esther Perel’s Blog – How to Find the Right Therapist For You.