Knowing others is wisdom
Knowing the self is enlightenment
Mastering others is strength
Mastering the self is true power
– Lao-Tzu, Tao

Hoe werkt macht?

In de masterclass Executive Coaching dook ik in de wereld van directies, de ‘C-level’. Een niveau waarop ik als coach behoorlijk wordt uitgedaagd. Dat is tegelijk boeiend, ik heb met mijn achtergrond veel te bieden, en beangstigend. Het is een wereld waarin macht aan tafel aanschuift. Materie waarbij je stevig in je schoenen moet staan om dwars door de golven daarvan door te werken.

De verlammende werking van macht

Voor de tweede lesdag lees ik een mooie uiteenzetting van Mauk Mulder over het thema macht. Daarin zie ik de misvatting terug dat het probleem eenzijdig is:

Misvatting: Het draait om de eigenschappen van degene met macht.
Praktijk: Vaak gaat de discussie, ook in de menswetenschappen, alleen over de typerende eigenschappen van machtige mensen. Dat is onterecht! Macht is een relatie, en dat betekent dat dus ook de minder-machtige mensen bepalen hoe de relatie in elkaar steekt – door wat ze doen en door wat ze laten! Uiteraard drukken
de machtigen meer hun stempel op de relatie, maar zij kunnen niet zonder die ander of anderen die minder macht hebben. De minder-machtigen maken de machtigen.