“Having a goal is not the same as owning it”

5 tips om het leren in eigen hand te nemen

Ken je dat gevoel dat je iets wilt veranderen in je gedrag maar het steeds niet lukt? Als coach voor persoonlijk leiderschap weet ik dat er meerdere factoren belangrijk zijn om jezelf te blijven ontwikkelen. Ik deel hierbij alvast 5 praktische tips met je:

Tip 1 Heb een concreet leerdoel.

Wat wil je leren te doen? Onderzoek wijst uit dat mensen met een leerdoel veel beter leren en veel hogere intrinsieke motivatie hebben dan mensen met een (opgelegd) prestatiedoel. Intrinsieke motivatie betekent dat het uit jezelf komt. Een prestatiedoel is: ik wil binnen een half jaar 5 nieuwe klanten. Een leerdoel is: ik wil leren op wat voor manieren ik klanten kan overtuigen. Dat laatste gaat veel langer mee!

Tip 2 Versterk je eigen zelfvertrouwen.

Mensen met meer geloof in het eigen kunnen leren gemakkelijker. Persoonlijk leiderschap betekent immers dingen uitproberen en hoe meer zelfvertrouwen, hoe meer ‘lef’ om te leren. Tip 3 kan helpen je zelfvertrouwen te vergroten.

Tip 3 Wees bereid om te oefenen.

Leren gebeurt meestal niet in je hoofd of op papier. Onderzoek wijst uit dat het geleerde pas echt beklijft als je ook toepast. Daarom werk ik zelf ‘progressiegericht’, dat wil zeggen met hele kleine stappen waarvan de kans dat het lukt groot is. Vanuit de wetenschap dat je met veel kleine successen duurzamer leert. Coachees hebben de neiging alsnog te ambitieus te zijn. Als je denkt ‘ja, maar dat veranderen is wel heel makkelijk’…dan zit je goed!

Tip 4 Reflecteer op je motivatie.

Hoe graag wil je de verandering ….écht? Het kan een moeilijke vraag zijn om eerlijk te beantwoorden maar essentieel voor je leerproces. Er kan sprake zijn van ‘fatal attraction’. Je wilt niet meer met dit gedrag of de overtuiging leven, maar je kunt ook nog niet zonder! Persoonlijk leiderschap betekent ook het bekende los laten.

Stel jezelf de vraag: hoe groot is de last van de huidige situatie nou eigenlijk? Hoe belangrijk is het écht voor jou persoonlijk dat er iets verandert? Komt de motivatie om te veranderen van jezelf of meer uit je omgeving? Ben je bang voor wat er gebeurt als je wel verandert of ben je voorzichtig nieuwsgierig?

Tip 5 Heb een strategie

Hoe ga je het leerproces aanpakken? Hoe ga je bewust leren gedurende het proberen? Heb je daar een reflectiemodel voor en heb je er externe hulp bij nodig? Hoe ga je je voortuitgang bijhouden (denk aan een leerjournaal)? Heb je wel tijd om te oefenen? Wie of wat heb je verder nodig?

Heb je al van alles geprobeerd en lukt het nog niet? Misschien kan ik je helpen. Ik coach mensen die de regie weer willen terugpakken op hun werk. 

Vergroten van persoonlijk leiderschap