WAT IS EEN COACHING TRAJECT?

Niet iedereen heeft een beeld bij een coachingstraject dus ik vertel je er graag wat meer over. Maar eerst meer algemeen over wat een coach doet.

Wat doet een coach?

Een coach helpt je bij je ontwikkeling en daagt je daarvoor uit om anders te gaan denken en doen zodat jij je doelen kan bereiken. Vaak ga je naar een coach als je het best weet maar het niet lukt om te veranderen. Dat ‘iets’ wat je belemmert ga je aan met je coach.

Een goede coach zal altijd vragen naar je leervraag. Terwijl bij een training je komt om iets over een specifiek onderwerp te leren ben je hier zelf het onderwerp van onderzoek. Niet dé weg dus, maar jouw weg ontdekken.

In tegenstelling tot een psycholoog zal een coach ook niet gaan rondneuzen in het verleden. Wel kunnen we in het verleden interessante patronen en tips ontdekken die jij kunt hergebruiken bij het omgaan met de huidige uitdaging.

Wat voor coaches zijn er?

Je hebt oneindig veel smaken aan coaches: de life style coach, de fitness coach, de burnout coach, de loopbaan coach, de huiswerk coach, de stress coach, de huiswerk coach, de relatie coach, de team coach, de business coach…. Welke past bij jou hangt nauw samen met jouw vraag. Het is dus goed je vraag al een beetje duidelijk te hebben en daar de juiste coach bij zoeken.

Zelf coach ik bijvoorbeeld in het zakelijke domein. Zo ben ik coach voor werkgerelateerde zaken, gespecialiseerd in het helpen van professionals en manager met wat werkervaring:

  • Als coach voor mensen in hun werk help ik wanneer je problemen of stress ervaart bij het samenwerken, de ruimte pakken, regie nemen of communicatie. Ik ben opgeleid om daarbij extra aandacht te hebben voor de dingen die in de context belangrijk zijn, zoals rollen, competenties, organisatiestructuur en organisatiedoelen (systeemgericht coachen).
  • Als team coach help ik teamleden om patronen bloot te leggen zodat ze (nog) beter samen kunnen werken. Soms zit er spanning in het team, soms is het een team dat samen een goede start wil maken met nieuwe collega’s. Als trainer zou ik ze technieken leren, als coach help ik juist om zelf dingen te ontdekken over elkaar en de samenwerking.
  • Als coach voor ondernemers help ik als je vastloopt bij het zetten van een volgende stap in je onderneming.

Een goede coach zal altijd de tijd nemen voor een gratis kennismaking en zegt het ook als je beter af bent bij een andere coach of hulpverlener. Dat is alvast een tip voor het selecteren van een goede coach. Neem gerust contact met mij op.

Coachingstraject toegankelijke coach

Mijn naam is Yvette van Aarle. Ik ben eigenaar van YA Coaching en gespecialiseerd in het coachen van mensen die in hun werk tegen problemen aanlopen.