“Je gaat je niet beter voelen, maar wel beter voelen”

Hoe leer ik beter omgaan met…?

Hoe leer ik beter omgaan met [presentatie angst, mijn leidinggevende, mijn collega, werkdruk, vul zelf maar aan]? Het is een veel voorkomende wens om ergens beter mee om te willen leren gaan.

Soms hopen mensen dat ik als coach een DELETE knop heb waarmee die angsten en gevoelens als sneeuw onder de zon verdwijnen. Maar helaas, mensen hebben geen DELETE knop. Het is dus heel realistisch en verstandig om de focus te verleggen naar het beter om leren gaan met moeilijke situaties.

Het brein als kluis van herinneringen

Ons brein is zo ingericht dat het heel goed verstoppertje kan spelen met moeilijke en heftige gedachten en verlangens. Ook onderzoek naar trauma bewijst dat onze hersenen nooit vergeten. Al gaat het jarenlang goed met je, het kleinste geluid kan je onverwachts weer terug brengen in de pijn van toen. Herinneringen en gedachten uitwissen kan dus niet.

Wat het brein ook als geen ander kan is het vasthouden van nare gevoelens over een situatie. Ook al is de situatie zelf verdwenen, de gedachten duren voort. Lijden noem je dat. Bijvoorbeeld, je hebt het vervelende gesprek met je collega afgerond (de pijn) maar dagen daarna houdt het je nog steeds bezig (het lijden). Het constant wegdrukken ervan kan aardig vermoeiend zijn.

Het goede nieuws is dat je je brein wel degelijk kunt helpen om anders om te gaan met die nare gedachtes.

Je hoofd maakt er een potje van

Goed bedoeld hoor, maar je hoofd maakt er een potje van. Het probeert met het wegdrukken van gevoelens, gedachten en emoties het lijden wat te verzachten. Het verleidt je om zaken te gaan vermijden en uiteindelijk loop je daardoor veel mis. Door je collega te gaan vermijden ga je wellicht ook minder naar team activiteiten en loop je ook je andere collega’s mis. Het lijden wordt eigenlijk juist groter.

Door dat wat er speelt niet weg te drukken of stom te vinden maar te gaan aankijken en omarmen geef je jezelf meer ruimte. Weg met die DELETE gedachtes dus. Je maakt je hoofd beter wat minder belangrijk en je lichaam en gevoel geef je meer aandacht. Klinkt vaag maar dat is het niet. Trek je emoties en pijn dichter naar je toe in plaats van het ver van je af te houden.

Je gaat je niet beter voelen, maar wel beter voelen. Denk maar eens na over het verschil!

“Pijn moet kunnen ademen”

Met een nieuwe bril leren kijken

Geïnspireerd door verhalen over de effectiviteit van de behandelmethode ACT heb ik een opleiding daarin gevolgd. De denkwijze van het behandelmodel en praktische (ook leuke) oefeningen zijn een perfecte basis om met een nieuwe bril te leren kijken naar wat moeilijk is. Ik vertel je er graag meer over en wie weet kan ik je al meteen een leuke kennismakingsoefening mee geven.

Heb je al van alles geprobeerd en lukt het nog niet? Misschien kan ik je helpen. Ik coach mensen die de regie weer willen terugpakken op hun werk.