Een sociaal wenselijk profiel

Wist je  dat er een sociaal wenselijke ‘ik’ blijkt te bestaan? Oh, je wist het? Heeft die ‘ik’ bij jou ook een duidelijk profiel: wendbaar, durf om te veranderen, ondernemend, lekker in de omgang. Een soort superman of wonderwoman?

Maar wat als je van nature niet zo bent en je talent elders ligt? En wat doet dat met je energie en zelfvertrouwen?

Wat als ik geen duidelijk profiel heb?

Mijn eigen profiel is bijvoorbeeld ‘een beetje van een dit en een beetje van een dat’. Mensen vinden het daardoor soms moeilijk om mij te ‘plaatsen’ merk ik. Soms benader ik iets heel strategisch en dan weer heel operationeel. Met mensen samen werken vind ik heerlijk en ik straal daarbij veel enthousiasme en energie uit. Maar ik heb het ook erg nodig om mij terug te trekken en alleen te werken. In het verzinnen van oplossingen vind ik het heerlijk om nieuwe gezichtspunten in te brengen en te innoveren. Tegelijk vind ik het heerlijk om te structureren en stel ik veel reflecterende vragen die mensen als ‘vertragend’ kunnen ervaren.

Stuck in the middle

Zo’n breed profiel kan lastig zijn. het voelt ‘stuck in the middle’. Laat dat nou net zijn wat ik in mijn loopbaan als marketeer altijd heb moeten vermijden voor mijn merken! Stuck in the middle betekent geen onderscheidend en herkenbaar profiel. Je bent eigenlijk nergens écht heel goed in en valt niet op.

En is het dan beter om een heel uitgesproken profiel te hebben? Er zijn ook mensen die een kei zijn in het bedenken van processen en regels, het precies willen weten en daarom veel vragen stellen, mensen die het beste alleen werken. Mogen die er wel zijn? Ik merk zelf dat dergelijk gedrag soms ook moeilijk wordt geaccepteerd.

Je zelfbeeld leren omarmen en gebruiken

De kunst is (ook voor mij) om te omarmen wat de waarde is van je eigen profiel. Het te begrijpen, te onderzoeken wat je er allemaal mee kunt en waar die van waarde zal zijn. Probeer jezelf niet te veranderen en kostte wat kost aan te passen aan de norm. Want uit mijn coaching werk met teams blijkt die norm er wel degelijk te zijn.

Ik vergelijk dat aanpassen vaak met een elastiekje dat je uitrekt. Het is goed om nieuwe dingen te proberen en jezelf uit te dagen, maar doe je dat te lang en te heftig dan knapt het. Je put jezelf uit. Wanneer je dichter bij jezelf blijft en werkt vanuit je kracht zul je zien dat het jou ook vleugels geeft.

Ga voor jezelf

Een goede coach of mentor kan je helpen om (opnieuw) te kijken naar je kwaliteiten en te onderzoeken op welke plek jij optimaal tot je recht komt. Ik gun je die zoektocht en het moment dat alles bij elkaar komt. Zoals een coachee zei “ik heb het gevoel dat ik er eindelijk mag zijn zoals ik ben”.

Stel dat jij gewoon helemaal jezelf mocht zijn? Wie zou je dan zijn?

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Optimaal tot je recht komen

Denk je dat jij ook geen uitgesproken profiel hebt en heb je daar last van bij sollicitaties of in je loopbaan Dan kan mijn assessment tool, de empirisch geteste ‘AEM-Cube’, uitkomst bieden. Het is een internationaal gerenommeerde assessment methode die onder andere wordt gebruikt op Purdue University, London Business School en Nijenrode. Weten hoe ik je kan helpen om weer in je kracht te staan? Stuur me een mail op info@yacoaching.nl.

Coaching helpt beter om te gaan met werkdruk