“Having a goal is not the same as owning it”

Landen in een nieuwe rol

Toevallig heb ik op het moment diverse marketing communicatie professionals met dezelfde vraag. Alhoewel, toevallig? In het coach vak zeggen we:  1x is niet bijzonder, 2x is interessant en 3x is een patroon . Tijd dus voor een kort stuk over landen in een nieuwe rol. Iets dat niet alleen voor marketing communicatie professionals herkenbaar zal zijn.

Ligt het aan mij of de omgeving?

Je werkt al een paar jaar, bent een kei in je vak en zit in ongeveer je derde baan. Tot nog toe liep het lekker, ging het je voor de wind in je werk. Je specialiseerde je op een specifiek terrein of sector. Maar in deze nieuwe rol loopt het ineens niet meer.

De vraag die ik krijg als coach is: past deze baan wel bij mij en zelfs, moet ik wel verder in het marketing communicatie vak?

Succesvol zijn als specialist of generalist

Vaak hebben professionals met deze vraag een uitgesproken profiel als specialist (inhoudelijk een kei in hun vak, gericht op de eigen bijdrage) of als generalist (verbinden mensen vanuit brede blik op het geheel). In de juiste omgeving of rol gaat het je voor de wind. Maar betekent het dat je alleen daar succesvol kunnen zijn?

NEE.

Het gaat om inzicht en perspectief. Soms zet ik bijvoorbeeld een assessment in waarbij ook de omgeving feedback geeft. Door het feedback beeld ontdek je dat het eigen beeld niet altijd overeenkomt met het beeld dat de omgeving in werkelijkheid van je heeft. Het geeft een opening voor nieuw denken over jezelf. Misschien kan ik het best maar vind ik het gewoon nog moeilijk. Hoe anders klinkt dat dan “zo ben ik nou eenmaal’?!

Het antwoord op de vraag hangt ook af van je perspectief. Wat is je spreekwoordelijke ‘meetlat’: Wat verwacht je van jezelf? Waar wil je naartoe? Dat gaat verder dan talenten en meer over mentale modellen. Hoe erg zou het zijn om specialist te blijven en wat dreef je ertoe te kiezen voor deze nieuwe rol of  werkomgeving? Vaak spelen onder de waterlijn allerlei overtuigingen en drijfveren mee. Niet zelden speelt de ‘maatschappelijke norm’ een rol.

Er is geen goed of fout

Je profiel is geen belemmering om te bereiken wat je wilt. Ook al werk je van nature liever alleen, het maakt je geen egoïst. Ook al ben je gek op het structureren en vastleggen van procedures, het maakt je niet minder creatief. Al heb je zelf geen detailkennis in huis, je ben niet minder goed in je vak. Je doet het gewoon ‘anders’, op jouw manier. Er is geen sprake van ‘goed’  of ‘fout’.

Diversiteit van perspectief is een van de meest bepalende factoren van goed functionerende teams. Eenheidsworst is minder waardevol dat een potpourri aan kwaliteiten.

En jouw manier van werken staat niet vast. Mensen zijn heel goed in staat gaten in een team dicht te lopen en een rol aan te nemen die niet van nature bij ze past. Het helpt daarbij te beseffen waar je dat voor doet. Begrip van je eigen profiel helpt je om succesvol te zijn in een rol die ogenschijnlijk wringt. Het zorgt voor alertheid naar jezelf en het team. De nieuwe rol zal je energie kosten en daar kun je bewust hulp bij organiseren met collega’s.

Als je weet dat je het wilt, ga er dan gewoon voor!

Krijg vleugels in je werk

Je kan meer dan je denkt

Als je nieuwe dingen gaat proberen ontstaat een gevoel van onzekerheid. Je schudt als het ware je oude pantser af en bouwt aan een nieuwe maar bent tijdelijk wat kwetsbaarder.

Met coaching onderzoeken we wat je nu al in huis hebt om jezelf te helpen. Het ongemak is tijdelijk. Door je andere talenten te gebruiken zal je je weer competent voelen. Je motivatie en plezier komt terug omdat je meer gaat zien.

Herken je dit verhaal? Misschien kan ik je helpen. Ik coach mensen die de regie weer willen terugpakken op hun werk.