Werkdruk

Ongeveer 40% van de vrouwen ervaart meer werkdruk lees ik in een artikel. Vervolgens gaat het alleen om de taakverdeling thuis. Interessant, werkdruk gaat dus niet om de hoeveelheid uren die je werkt of het aantal projecten dat je op je bord hebt liggen. Uit onderzoek blijkt dat mensen juist ‘omvallen’ als het prive niet lekker loopt. Het gaat erom hoe veel steun mensen ervaren thuis. Privé omstandigheden spelen ook mee in het opbouwen van werkstress. Werk-prive balans is dus erg belangrijk.

Wist je dat 17% van de jonge vrouwen lijdt aan depressie? Wat is er aan de hand? Ze werken vaker maar de rolopvattingen in de maatschappij veranderen nog niet hard genoeg mee.  Ze weten te weinig ‘oude’ zorgpatronen los te laten. Verder lijkt het erop dat vrouwen meer verantwoordelijkheidsgevoel hebben dan de mannen om alles goed te doen.

Hoe herken je werkstress?

In de eerste stadia zijn prikkelbaarheid, emotionele reacties en piekeren signalen van te hoge werkdruk.  Houden deze klachten aan dan kan iemand na 3 maanden terecht komen in overspannenheid. Na weer 3 maanden is er risico op langdurige uitval in de richting van een burn out of zelfs depressie.

Ik deel hierbij alvast 5 praktische tips met je

Tip 1 Weet wat je doel is.

Op het moment dat je weet wat je wilt voor jezelf kun je het ook vragen van een ander. Het lijkt een open deur maar dat is het niet blijkt uit de gesprekken met mijn clienten. Schrijf voor jezelf op hoe je het graag zou hebben in de werkverdeling thuis. Waarschijnlijk houd jij nu meer ballen in de lucht dan je partner? Is dat wat je wilt of is dat zo gegroeid? Terug naar de tekentafel!

Tip 2 Versterk je eigen zelfvertrouwen.

Mensen met meer geloof in het eigen kunnen lukt het gemakkelijker voor zichzelf op te komen. Wat zijn jouw supertalenten – de dingen waar je vrienden jaloers op zijn. Zet je die voldoende in om deze situatie te lijf te gaan? Persoonlijk leiderschap betekent dingen uitproberen en hoe meer zelfvertrouwen, hoe meer ‘lef’ om te leren. Tip 3 kan helpen je zelfvertrouwen te vergroten.

Tip 3 Creëer controle over de werkdruk.

Je partner, leidinggevende of collega aanspreken over een nieuwe verdeling van taken is vaak moeilijk. Daarom werk ik zelf ‘progressiegericht’, dat wil zeggen met hele kleine stappen waarvan de kans groot is dat het je lukt. Probeer niet in een gesprek je wereld te veranderen. Een gevoel van controle terug krijgen is belangrijk. Verzin de kleinst mogelijke experimenten (echt piepklein) die je dichterbij je doel brengen. Oefen met grenzen aangeven en maak afspraken. Als je denkt ‘ja, maar dat veranderen is wel heel makkelijk’…dan zit je goed!

Tip 4 Sta stil bij signalen van je lichaam.

Vaak merken we niet meer hoe moe we werkelijk zijn totdat we even stil staan. Neem elke dag even een minuut om stil te staan bij jezelf. Terwijl je wacht op een bus, in je stoel voordat een vergadering begint of in de keuken terwijl de rijst kookt. Echt! In de ideale situatie leg je even je hand op je buik of ga in elk geval in je hoofd naar je buikstreek. Voel hoe je in je energie zit. Doe even je ogen dicht en adem in en uit. Ben je constant moe? Haal afspraken rigoureus uit je agenda om erger te voorkomen. Denk daarbij aan tip 1.

Tip 5 Zoek hulp.

Vraag vrienden en familie om hulp. Erkennen en uitspreken dat je moe bent is al een belangrijke eerste stap. Hoe ga je verbetering van de situatie aanpakken? Wie of wat kan je ondersteuning geven? Hoe ga je je voortuitgang bijhouden (denk aan een leerjournaal)? Heb maak je tijd voor herstel?

Heb je al van alles geprobeerd en lukt het nog niet? Misschien kan ik je helpen. Ik coach mensen die werkdruk willen verminderen.