Kan ik beter kiezen voor een coach of een psycholoog?
Als jij twijfelt waar je het beste heen kunt gaan dan sta je echt niet alleen. Kun je met je vraag of probleem beter naar een coach of psycholoog?
Ze zijn allebei opgeleid (als het goed is) met een gelijke doelstelling, namelijk om jou te helpen bij de verandering(en) die jij wilt realiseren. Ze vullen jouw rugzak met nieuwe inzichten en ervaringen. Er zijn twee belangrijke verschillen: de type opleiding, richting waarop gekeken wordt en de vergoeding.
Als coach richt ik mijn praktische aanpak in het hier en nu en oefenen we met concrete stappen naar de toekomst. Ik ben bekend met gedragswetenschap en gedragstherapieën maar mijn opleiding is vaak wat meer praktijkgericht.
Verschillen tussen een coach en psycholoog
De psycholoog heeft 4 jaar gestudeerd, heeft vaak meer aandacht voor het verleden en kan helpen bij dieperliggende problematiek en trauma’s. Die werkt vaak vanuit het verleden toe naar de veranderingen in de huidige situatie. Vaak behandelt de psycholoog wat ernstigere en complexe vraagstukken waar een ‘DSM’ (officiële diagnose van een ziektebeeld) voor is. De psycholoog wordt vergoed door de verzekering. Het nadeel is dat ze daardoor gebonden zijn aan allerlei protocollen (vaste behandelplannen) voor de gestelde diagnose, die wellicht niet bij je passen.
Coaching wordt, ondanks veel wetenschappelijk bewijs voor de waardevolle impact ervan, nog niet vergoed door de zorgverzekeraars. Het voordeel is dat de coach vrij is om de best passende handelswijze te kiezen samen met jou. Veel meer vanuit gelijkwaardigheid. In mijn geval vergoedt de werkgever/leidinggevende vaak ons traject omdat het de organisatie ook veel oplevert.
Hoe lang duurt een traject bij een coach of psycholoog?
Door de verschillen in aanpak van een coach en een psycholoog, zit er ook een verschil in het aantal gesprekken en de duur van jouw traject. Een traject bij een psycholoog kan een aantal maanden tot een jaar duren. In sommige gevallen kan een traject meerdere jaren duren.
Mijn coachtrajecten hebben vaak een duidelijk eindpunt dat binnen enkele maanden tot resultaten leiden. In ongeveer 7 sessies zorgen we dat voldoende is geleerd om zelf verder te kunnen.
Wanneer ga je naar een coach of psycholoog?
Een psycholoog past beter bij ernstige en diepgewortelde vraagstukken zoals die rondom verslaving, depressiviteit en trauma. Toch is de aanleiding en wens voor contact met een coach of psycholoog vaak hetzelfde:
- Stress klachten
- Burnout
- Oververmoeidheid
- Ruzie of frictie
- Vermijding of angsten
- Laag zelfbeeld of onzekerheid
- Grenzen aangeven (nee leren zeggen)
- Slechte communicatie
- Moeite in de omgang met (bepaalde) personen
Waar moet je op letten bij het kiezen van een coach?
Het allerbelangrijkste is de klik. Om verder te komen ga je jezelf vaak kwetsbaar opstellen in het traject. Daarnaast let je op opleiding. Iemand die is gecertificeerd door de beroepsverenigingen, bijvoorbeeld NOBCO of StiR, geeft je net wat meer zekerheid dat iemand serieus bezig is met zijn of haar vak. Let daarnaast ook op de aanbevelingen en recensies op de eigen websites. Voor meer tips lees deze blog.
Een psycholoog krijg je vaak aangereikt van je huisarts, het is een beschermde titel. Helaas is coaching dat nog niet.
Wat past beter bij mij een coach of een psycholoog?
Het hangt sterk af van jouw vraag en behoefte of je kiest voor een coach of psycholoog. Zijn je vragen complex en wil je met name kijken naar het verleden? Dan past een psycholoog dan beter. Wil je niet zo graven en beter om leren gaan met de huidige situatie? Dan is een coach een mooie keuze.
Wil jij beter om leren gaan met uitdagingen op je werk? Plan dan vrijblijvend met mij een gratis kennismaking in. Dat kun je zelf doen via deze link of bel gewoon 030 200 69 18.
Mijn naam is Yvette van Aarle en ik ben eigenaar van YA Coaching. Ik ben NOBCO en STiR gecertificeerd coach en zet mijn 25 jaar kennis en ervaring in voor zowel individuele coaching als team coaching.
Meer informatie? Bel 030 200 69 18